Zorgverzekeraars van Nederland

De markt van zorgverzekeraars kent veel merken. In de basis bestaat het aantal zorgverzekeraars maar uit een beperkt aantal grote partijen: Achmea, VGZ, Menzis en CZ. De grote zorgverzekeraars hebben allen een sterke aanwezigheid in bepaalde delen van Nederland. Zo is Achmea, de grootste zorgverzekeraar van Nederland, sterk vertegenwoordigd in Friesland, Drenthe, Flevoland, Utrecht, Zuid-Limburg, westelijke delen van Overijssel en Gelderland en in Amsterdam en omstreken. Merken als De Friesland, FBTO, Agis, Zilveren kruis doen het goed in deze gebieden.

VGZ heeft veel klanten in de overige delen van Noord-Holland, Noord-Limburg, grote delen van Noord-Brabant, tussen Dordrecht en Gouda. Zorg en Zekerheid is groot in het gebied tussen Leiden en de steden aan de zuidkant van Amsterdam. Met het kantoor in Leiden is het niet gek dat Zorg en Zekerheid daar zijn grootste achterban heeft.

Menzis is de marktleider in Groningen, en de delen van Overijssel en Gelderland tegen de Duitse grens. Als laatste heeft CZ de meerderheid in Zeeland, West-Brabant en Zuid-Oost-Brabant rondom Eindhoven en haar thuisbasis Tilburg.

Onder bovengenoemde maatschappijen in sommige gevallen meerdere zorgverzekeraars. Ook hebben zorgverzekeraars vaak verschillende labels. Zo heeft CZ ook het merk CZdirect in de markt gezet en kwam de Rotterdamse verzekeraar ASR in 2011 met de Ditzo zorgverzekering.